De adrenaline stroomt, nee, giert letterlijk door mijn lijf. Zwevend en nagloeiend fiets ik naar huis. Iedere dag weer. De reden?

Ik sprak laatst voor Move 4 your Life met iemand die eigenlijk niet sport. Had wel een abonnement bij een sportschool maar hem gebruiken, nee, dat was al maanden, of misschien wel jaren geleden.

Ik vertelde over mijn eigen strijd lang geleden. Mijn strijd die ik met hardlopen aanpakte. Dat ik soms de hele dag met hardloopkleren en schoenen aan en de gordijnen dicht thuis verdrietig zat te zijn. Dat de buren eten kwamen brengen of kwamen vragen hoe het ging. Maar een ding had ik met mijzelf afgesproken, dat ik aan het eind van de dag had hardgelopen, hoe goed of hoe slecht dat ook ging. Boeide niet. Want leven was wat ik wilde, dat was zeker. En hardlopen hielp mij daarbij, liet mij leven.

Degene met wie ik een afspraak had veerde op. Ging rechtop zitten, keek mij aan. Jezelf kwetsbaar opstellen mag dan wellicht tegen bepaalde psychiatrische ‘regels’ in druisen -daar heb ik gelukkig dan weer helemaal geen verstand van-, wel ben ik er heilig van overtuigd dat wanneer je je eigen kwetsbaarheid toont, je kunt laten zien dat je zelf ook gewoon maar mens en dus kreukbaar bent. Niemand is perfect. Iedereen heeft die verdraaide rugzak of ‘ie het wil of niet.

Het verhaal kwam prompt binnen. Check. Nieuwsgierigheid getriggerd. Check. Resultaat: we zijn gestart met bewegen. Check. Voel je de adrenaline al stromen? Ik wel, en het stroomt steeds harder. Het is niet meer te houden en het mooie is, ik wil het ook helemaal niet tegenhouden.

Bewegen met je hartOp 12 februari startte ik dan echt als zelfstandig beweegcoach, en op 1 maart schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Het klinkt als een simpel en cliche concept, en in feite is het dat ook, maar het voelt zo ongelofelijk goed om mensen op diverse fronten in beweging te laten komen puur door met ze te gaan bewegen. Ik geloof dan ook echt in mijn ijzersterke product. Vanuit mijn hart clienten laten bewegen. Bewegen om de zon, al is het in het begin maar een waterig zonnetje, te laten schijnen in hun hoofd. Wat doe ik dan zoal met ze? Dat kan zijn waar de client op dat moment het meest behoefte aan heeft, wandelen, joggen, oefeningen doen thuis, maar nog beter: buiten.

Het grappige hiervan is, vind ik dan weer, dat ze eerst zeggen -vaak ingegeven door onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen- dat ze echt voor geen goud in het openbaar willen gaan ‘sporten’. Maar dat ze na een week, of zelfs al na een dag of twee, juist wel naar buiten toe willen. Licht en lucht door het bewegen van lijf en leden zal ongetwijfeld aan die beslissing bijdragen.

Het is werkelijk formidabel wat er dan zoal in het bewegende brein gebeurt. Mensen die van te voren aangeven niet te willen praten en uiteindelijk door de intensieve bewegingen alles eruit gooien wat ze meemaken of hebben meegemaakt, huilen, opbloeien tot weer aan het werk gaan na een lange tijd thuis te hebben gezeten. Vol vertrouwen in zichzelf en de wereld. Voorbeelden te over wat bewegen met je brein doet.

Ik hou zo van mijn werk waardoor ik mij wel eens oprecht afvraag waarom ik hier niet eerder mee begonnen ben. Toen een client mij laatst vroeg waarom ik niet 20 jaar geleden in haar leven ben verschenen, kleurden mijn wangen rood, bedankte ik haar voor dit grote compliment, en werd mijn intense gevoel van liefde voor mijn werk, maar vooral voor de mensen die ik laat bewegen, bevestigd.

Daar ik die enorme liefde voor het helpen van mensen door middel van bewegen niet onder stoelen of banken steek, begin ik deze maand ook nog eens als beweegcoach bij Zorggroep ENA. Ik ga ten behoeve van het nationale Programma ‘Waardigheid en Trots’ mede zorgdragen -o.a. middels het geven van tips en tricks aan medewerkers- voor het welzijn van de ouderen die in een van de drie huizen van deze zorggroep wonen. Want, Erik Scherder zei het al in 2011, je bent nooit te oud om te gaan bewegen! Het is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je cognitie. En dus ga ik daar een bijdrage aan leveren! Hoe cool is dat?! #Move4Your Life!