Move 4 Your Life – Beweegcoaching laat mensen in beweging komen door te bewegen. Ik geef beweegcoaching en maatschappelijke sportcoaching aan mensen die uit zichzelf niet kunnen of willen bewegen. Om het nut van bewegen, maar vooral van maatschappelijke sportcoaching, extra kracht bij te zetten, interviewde ik Jan, inwoner van Amersfoort en beweegfanaat eerste klas. Hij is door mijn collega maatschappelijk sportcoach Willem van Kouwen, sport- en beweegfanaat in hart en nieren, uit zijn isolement getrokken, zodoende nu geheel zelfredzaam en gezond te zijn! Als het gaat om maatschappelijke sport- en beweegcoaching, delen Willem en Move 4 Your Life – Beweegcoaching dezelfde passie. Mensen door middel van bewegen en sport weer laten meedoen in de maatschappij! 

Hoe het begon

Jan is een goed voorbeeld van wat bewegen met je gezondheid kan doen. Na zijn scheiding 22 jaar geleden kwam hij alleen te staan. Zijn twee fantastische dochters, een tweeling, die bij hem bleven wonen en er altijd voor hem zijn geweest, en nu nog zijn. Hij is vier keer opa. Werkte als penitentiair medewerker in een jeugdgevangenis, en later werd hij tot zijn pensioen gemeentebode. Daarbij was hij chauffeur van het college van Burgemeester en Wethouders, en begeleidde hij als gastheer mensen bij hun huwelijksceremonie.

Zijn familie is alles voor hem. Eén van zijn dochters heeft hem begeleid, toen hij zo ziek was. Met vier tia’s, diabetes, nierproblemen, die steeds verder achteruit gingen. Hij raakte de balans kwijt, had hartritmestoornissen waarmee hij op de hartbewaking belandde. Bovendien was hij depressief en gebruikte Prozac. Kreeg al in het ziekenhuis een fysiotherapeut en een diëtist. Snel op naar herstel. Naar het revalidatiecentrum voor twee en een halve maand.

Geluk met de grote G

Nu wordt Jan weer blij van alles om hem heen. Hij kijkt met een frisse blik naar het leven, geniet overal van. Van het sporten wat hij doet, zijn vrijwilligerswerk als City Trainer bij SRO, en helpt hij mee met het aangepaste sporten, iets dat hij het allerleukst vindt, en draagt hij bij aan de sportdagen van SRO. Hij staat op markten om sporten te promoten, leert over sport en voeding. Ook houdt hij van vissen. Doet hij vrijwilligerswerk in een haven. Hij heeft weer regelmaat in z’n leven. Vier dagen per week is hij druk en onder de pannen. Jan geeft zijn leven nu een 9,5. Maar als je hem vraagt welk cijfer hij zijn leven gaf voordat hij herstelde, was dat een 0. Zijn leven nu in één woord: geluk met de grote G.

De juiste zorg en begeleiding

Hoe kreeg hij weer plezier, maar vooral: beweging in zijn leven? Wie of wat heeft hem dat geluk gebracht? Nadat hij terugkwam van revalideren, kwamen er twee medewerkers van het Sociale Wijkteam Amersfoort langs. Eén daarvan was sportfanaat en maatschappelijk sportcoach Willem van Kouwen. Al kijkend en pratend over huishoudelijke, medische en andersoortige hulp in huis, kwamen ze op het onderwerp bewegen. Jan dacht dat Willem gek geworden was. Hij kon nog geen twee meter lopen. Dan ging hij toch zeker niet sporten! Maar Willem kreeg Jan met zijn enthousiasme letterlijk zo gek om te gaan bewegen. Langzaamaan. Met hulp van zijn dochter(s). Onder begeleiding en met rollator stapte hij de eerste keer binnen bij Move2Socialize van SRO. Niet veel later liet hij zijn rollator thuis en kwam hij met een wandelstok. Tot hij ook die kon weglaten bij het sporten. En prompt meldde hij zich naast Move2Socialize van SRO ook aan bij een sportschool. Het sportvirus had hem gegrepen! Dáár, door de niet aflatende stimulans van de maatschappelijk sportcoach Willem, die extra zorg kon bieden, begon zijn beweging, zijn geluksgevoel, en hield het niet meer op.

Als ervaringsdeskundige vindt hij dat je echt 100% gemotiveerd moet zijn, anders lukt het niet. Intrinsieke motivatie. En juist dat is ongelooflijk moeilijk wanneer je zo ziek bent en niet kunt of wil bewegen. Daarom is het zo belangrijk dat de maatschappelijk sportcoach er is, die je extra begeleiding kan geven, die stok achter de deur kan zijn, of juist de motivatie om je achter de voordeur vandaan te halen, en last but not least, zorg kan geven waar nodig. Jan heeft zelf ook al vijf mensen uit hun huis weten mee te nemen om mee te gaan sporten. Maar die wijkteammedewerker Willem was echt een topper, een enorme motivator voor hem en voor vele anderen in zijn sportgroep Move2Socialize, die stimuleerde hen om mee te gaan sporten, en gaf hen waar nodig een figuurlijke ‘schop onder de kont’ om te blijven komen. Overigens: iedereen mocht in de maatschappelijke sportgroep zijn wie hij of zij was. Een maatschappelijk sportcoach stelt de mensen gerust, zorgt dat ze uit de dip komen en blijven. Mensen voelen zich echt gehoord.

Door leefstijlaanpassing zelfredzaam

Uiteraard ging Jan naast dat vele sporten ook gezond eten en leven. Hij viel 35 kilo af. Door dit alles hoefde hij op den duur geen medicatie meer te nemen voor zijn diabetes, en heeft hij überhaupt geen medicijnen meer nodig. Vanuit zijn omgeving kreeg hij alleen maar positieve reacties. Op een enkeling na, die niet in Jan’s herstel geloofde. “Oh. Da’s vast een opwelling, gaat wel weer over.” Maar het was geen opwelling. Jan ging door! Teruggekomen uit de revalidatie, kreeg hij een scootmobiel via de WMO. Hij hoeft nu geen intensief beroep meer te doen op zijn kinderen. Hij kan het zelf.

Van bankzitter naar sportfanaat

Een sportfan die niet stil kan zitten, zo kun je Jan het beste omschrijven. En dus vroeg SRO hem om de opleiding tot City Trainer te komen doen. Dit is een cursus, opgezet door SRO, van negen dagen, en 15 stageuren, om mensen die enthousiast zijn over sport en weer aan het werk willen, of bezig willen zijn, klaar te stomen om bij SRO als vrijwillig City Trainer aan het werk te gaan. Jan maakte van zijn plezier en hobby zijn werk. Hij deed de cursus City Trainer en rondde hem met succes af. En dat voor iemand die nog geen twee meter kon lopen na de revalidatie!

Ervaringsdeskundig

De manier hoe Jan voor de groep staat is speciaal. Hij stelt mensen gerust en maakt een lolletje. Dit komt volgens hem zeker ook door zijn werk bij de gemeente Amersfoort. Wethouder Hans Buijtelaar kent hij dan ook al heel lang. Hans Buijtelaar was bij de diplomauitreikingen van de City Trainers en erg onder de indruk.

Jan ging later eens terug naar het revalidatiecentrum (in Apeldoorn). Zijn voormalige begeleiders vroegen hem of hij een presentatie wilde komen geven over hoe het komt dat hij zich nu zo goed voelt. Ook de praktijkbegeleidster van de huisarts vroeg hem te komen vertellen over zijn situatie. Ter inspiratie. Hij vindt dit geweldig om te doen! Hij wil heel erg graag anderen stimuleren om te gaan bewegen cq. sporten. Van bankzitter die heel erg ziek was, doorstond Jan een transformatie naar fanatieke en gezonde sporter.

Wanneer het leven hem dan ook zo blijft toelachen, is hij een tevreden mens. Hij heeft zijn draai gevonden. Hij gaat in ieder geval van zijn leven niet achter de geraniums.

Jan is met recht ambassadeur van ‘beter worden door bewegen’!

Voetnoot privacy: Jan en Willem zijn uiteraard geheel op de hoogte dat ik dit interview hier plaats en hebben allebei hun akkoord gegeven.