“[…] Muziek brengt heel wat teweeg in ons brein. Zo verlaagt het luisteren ernaar de afgifte van het stresshormoon cortisol. Anders gezegd: muziek ontspant. Zozeer zelfs dat het luisteren naar muziek het ontstaan van hart- en vaatziekten kan tegengaan. Daarnaast activeert het ook het beloningssysteem in onze hersenen, dat actief is bij seks, lekker eten en het gebruik van drugs […]. Het beloningssysteem zorgt ervoor dat we ons goed voelen, wat verklaart waarom we het zo prettig vinden om naar muziek te luisteren. Net als bij visuele waarneming wordt elk onderdeel van muziek op een aparte plaats geanalyseerd. Later wordt die informatie weer samengevoegd tot een logisch geheel. Ritmes worden bijvoorbeeld verwerkt in de basale kernen, diep in de hersenen, en in het cerebellum, de kleine hersenen die helemaal onder- en achteraan ons brein bungelen. Niet geheel toevallig zijn die gebieden ook betrokken bij het voorbereiden en coördineren van bewegingen, een taak waarbij gevoel voor timing eveneens van groot belang is. Aangezien ritme en beweging zo nauw met elkaar verbonden zijn, zal het misschien niet verbazen dat we niet anders kunnen dan dansen op of op zijn minst meetikken met muziek […].”

(citaat uit artikel: “hoe muziek ons brein bespeelt” van Reinoud de Jongh, (Muziek-en-Emotie-Bronnen.pdf)

Afgelopen dinsdag 12 november bezocht ik het congres Miracles of Music. Met drumbeats van Moussé Dramé werden we binnengehaald, de grote zaal in, en mochten toen zelf meedoen met kleine gekleurde plastic ‘buizen’ die de hele zaal in vervoering kregen. Prachtig! Fenomenale muzikale klanken ontstonden doordat de hele zaal (vol met muziekliefhebbers) meedeed. Met zowel zingen als muziek maken. En het werd hier ook weer even bewezen: iedereen kan zingen, èn echt iedereen kan muziek maken!

De organisator, Pim Giel, tevens filmmaker, liet ook die dag zijn film ‘Mind & Music’ in première gaan. De film laat zien wat de invloed van muziek is op ons brein en ons psychisch welbevinden, en filmt een jongen van 15 die geopereerd wordt en meedoet aan een onderzoek om de invloed van muziek op zijn herstel te laten zien. Normaal staat er zeven dagen ziekenhuisverblijf voor die operatie, nu mocht hij er al uit na vier dagen.

Tijdens de workshops die volgden zongen we onze eigen ‘muzikale levenslijn’, mochten we dirigeren en zingen wat de dirigenten (cliënt met dementie en familie of verzorger) ons opdroegen. Wat een schitterend voorbeeld van hoe je jouw bewoners, maar ook jouw familie mee kunt krijgen in de emotie die de muziek met zich meebrengt. Ook hoorde ik weer in een andere sessie over de onderzoeken die de Foundation Muziek als Medicijn binnen het Erasmus MC in Rotterdam doet. Muziek als behandeling blijkt een grotere plaats in de gezondheidszorg te verdienen. De foundation Muziek als Medicijn wil op wetenschappelijke basis vaststellen waar en wanneer muziek een positief effect heeft en de toepassing ervan stimuleren. Check de website: www.muziekalsmedicijn.nl

Een workshop die tevens mijn aandacht trok, maar waar ik helaas niet bij aanwezig was, ging over de Ronnie Gardiner methode. Deze vrolijke en intensieve methode is effectief bij diverse neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, MS en CVA/NAH, voor kinderen met dyslexie/dyscalculie en aandachtsstoornissen (bijvoorbeeld ADHD) en voor iedereen die wat wil doen aan zijn/haar mentale conditie (Healthy Ageing). Deze methode gebruikt alle zintuigen om het brein op de juiste wijze te prikkelen. Er zijn bij mensen met dementie opvallende resultaten gezien waarbij mensen weer gaan praten, zin krijgen om muziek te maken en meer. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van drummen, klapspellen en muziek uit de tienerjaren.

Voor mij was de dag al volledig geslaagd, Maar toch kon het niet op. Er kwam nog meer! Klapper was het optreden van de mensen die bij de (drum-) workshop waren onder leiding van Moussé Dramé. De drummer van het Intro van die dag. Wat een toppers met z’n allen!

Ik ben al om.

Muziek als medicijn. Muziek als ‘welzijnsinstrument’ om onze bewoners zich beter te laten voelen.

Wie doet er mee?